Piękne barwy – a szczególnie ich ciekawe zestawienia – w wyjątkowy sposób działają na wyobraźnię. Wyobraźnia zaś wywołuje kulinarne skojarzenia, a te z kolei pobudzają apetyt. Zmysł wzroku – oprócz smaku i powonienia – jest niezwykle ważny dla smakoszy: mawia się przecież, że jadamy również oczami.
Wszyscy wiemy, że je się najpierw oczami. Zobacz, jak układać potrawy na półmisku, by z daleka krzyczały "skosztuj mnie!". Oto kilkanaście pomysłów na efektowne ułożenie potraw
Możesz przygotować tak potrawy i je ułożyc żeby wygladały oryginalnie ma pięknie wygladać to co zjesz a nie to co zostanie na talerzu .Oto czym chce się podzielić parę sposobów na kulinarny talerz pięknie podany;
Origami – sztuka składania papieru, pochodząca z Chin, rozwinięta w Japonii i dlatego uważa się ją za tradycyjną sztukę japońską. W XX w. ostatecznie ustalono reguły origami: punktem wyjścia ma być kwadratowa kartka papieru, której nie wolno ciąć, kleić i dodatkowo ozdabiać i z której poprzez zginanie tworzone są przestrzenne figury.
To wszystko jest tak piękne - bałabym się jeść, żeby nie zaburzyć harmonii:)
OdpowiedzUsuńNo to patrzeć ale myślę że później przyjdzie ochota smacznego pozdrawiam (c)
OdpowiedzUsuńTak pięknie wyglądają,że bałabym się je wziąć do zjedzenia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*
SKOSZTOWAĆ ZAWSZE MOŻNA POZDRAWIAM :)
UsuńZgłodniałam na widok tych wszystkich smakołyków.
OdpowiedzUsuńKażda potrawa jest przepięknie podana. Prawdziwy artyzm.
Pozdrawiam serdecznie:)
Miło mi Lusiu za odwiedziny no jak to sie mówi oczami tez mozna cos przekąsić serdecznie pozdrawiam :)
UsuńTen post spadł mi jak z nieba... Przede mną kilka uroczystości rodzinnych, na pewno wykorzystam jakiś pomysł! Pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńNo to na coś się przydalam niektóre sa na jeden zab milego kombinowania smacznego :)
UsuńO....je...jku...!!!CUDO..Jak ja kocham takie ustrojone smakołyki ..Podziwiam ..Zabieram kilka fotek do siebie i z pewnością wykorzystam na swoje urodzinki::)Proszę o więcej...Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj Danusiu!Proszę zabiesz co chcesz i niech smakują a przy okazji wszystkiego dobrego i myślę ze wizyta poszła znakomicie zdrówka jeszcze raz zdrowka !Przemyśl, odpocznij zalatw osobiste sprawy i wracaj do blogowania czekamy na CIEBIE serdecznie pozdrawiam buziole (k) (k) (k)
UsuńCudo... te palce, bananowe delfiny - dekoracje na poziomie najlepszych restauracji w Polsce. Piękności! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńTaki talerz trzy piętrowy jest do wykorzystania bardzo go lubię bananowe delfinki robię kiedy wnuki przyjeżdzają bananów wnet nie ma później to znikaja myszki z jajek miło mi za odwiedziny serdecznie pozdrawiam
UsuńW takim razie zobacz moja droga, jak zrobić motylka origami u mnie na Pomysłologi...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
WiTAJ!Zaraz pędzę do Ciebie pozdrowionka i buziaki (k) (k)
UsuńMniam, mniam ale to wszystko ładnie i smacznie wygląda...
OdpowiedzUsuńNo mnie też przypadly do gustu a truskawkowa lodeczka wspaniala serdecznie pozdrawiam (f)
UsuńJeść mi się zachciało. :)
OdpowiedzUsuńNie podobają mi się tylko te paluszki z migdałkami, tzn. pomysł fajny, ale ja bym tego nie tknęła. ;-))))
Origami uwielbiają "moje" dzieciaki, a ja podziwiam je za cierpliwość.
;-)
Do miłego!
Witam JoAsiu!Pomysły sa fajne a te paluchy z migdałami to tzw.Paluchy Czarownicy (ja tez ale były jeszcze gorsze nie pokazałam na zdjeciach)Origami to specjalność moich wnuków i potrzeba anielskiej cierpliwości czego mi brakuje serdecznie pozdrawiam
UsuńŁadne, ale komu by sie chciało to robić :P
OdpowiedzUsuń