Wigilijna kapusta duszona z prawdziwkami
Tę kapustę przygotowuję co roku na wigilijny stół, bo taka najbardziej nam smakuje. Duszona z prawdziwkami na maśle jest naprawdę pyszna.
Sposób przygotowania:
Wigilijna kapusta duszona z prawdziwkami
Tę kapustę przygotowuję co roku na wigilijny stół, bo taka najbardziej nam smakuje. Duszona z prawdziwkami na maśle jest naprawdę pyszna.
Sposób przygotowania:
Wigilijna kapusta duszona z prawdziwkami
1. Kapustę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, po tym czasie kapustę dokładnie odcedzamy. 2. Do odcedzonej kapusty dodajemy rozmrożone prawdziwki i masło. Kapustę z prawdziwkami dusimy na małym ogniu około 30 minut cały czas mieszając. Pod koniec duszenia kapustę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy. Rady: Do kapusty możemy użyć suszonych grzybów, które wcześniej trzeba namoczyć. A w sezonie grzybowym użyć świeżych grzybów.
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej płuczemy groch i zalewamy zimną wodą na noc. Następnego dnia: Kapustę odciskamy, tak aby puściła sok i kroimy. Kapustę zalewamy wodą, dodajemy vegetę, liście laurowe, ziele oraz zeszkloną pokrojoną w kostkę cebulę i gotujemy przez 2 godziny. Groch również gotujemy do czasu aż będzie miękki. Gdy kapusta się ugotuje, odcedzamy, dodajemy groch, pieprz, kminek i mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy tzw, zasmażkę. Dodajemy do kapusty i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Składniki:
Wigilijna kapusta z grochem
1 kg kiszonej kapusty
1 szklanka grochu
1 cebula
1/3 kostki masła
3 łyżki mąki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka mielonego kminku
pieprz do smaku
2 łyżki vegety natur
4 listki laurowe
8 ziaren ziela angielskieg
Dzień wcześniej płuczemy groch i zalewamy zimną wodą na noc. Następnego dnia: Kapustę odciskamy, tak aby puściła sok i kroimy. Kapustę zalewamy wodą, dodajemy vegetę, liście laurowe, ziele oraz zeszkloną pokrojoną w kostkę cebulę i gotujemy przez 2 godziny. Groch również gotujemy do czasu aż będzie miękki. Gdy kapusta się ugotuje, odcedzamy, dodajemy groch, pieprz, kminek i mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy tzw, zasmażkę. Dodajemy do kapusty i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Składniki:
Wigilijna kapusta z grochem
1 kg kiszonej kapusty
1 szklanka grochu
1 cebula
1/3 kostki masła
3 łyżki mąki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka mielonego kminku
pieprz do smaku
2 łyżki vegety natur
4 listki laurowe
8 ziaren ziela angielskieg
Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą z grochem
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok.5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy około 1 łyżeczki kapusty z grochem. Zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane np. rozpuszczonym masłem i ze szklaneczką czerwonego barszczu. Pierogi można podać również z podsmażonym boczkiem. Życzę smacznego
Podajemy polane np. rozpuszczonym masłem i ze szklaneczką czerwonego barszczu |
Na każdym kole kładziemy około 1 łyżeczki kapusty z grochem. Zlepiamy pierogi. |
BOŻEJ DZIECINY Wanda Roża
Czy mogę zrobić tę kapustę bez mąki?
OdpowiedzUsuńAlbo z jakąś mąką bezglutenową?
Nigdy jej nie jadłam, spróbowałabym chętnie, ale nie mogę jeść mąki. :((
Pozdrawiam, Wando. :)
Witam!JoAnno jeszcze zamiast zasmażki na mące to ścieram ziemniak na tarce i dodaję masło i razem podgotuję dwie minutki.Kapustę kiszoną to gotuję ścieram ziemniak i dodaję stopiony boczek i niczym już nie doprawiam (to nie jest postna ani wigilijna potrawa ).Zapewniam że groch z kapustą świeża z masełkiem i maką (starty ziemniak)jest naprawdę wyjatkowy serdecznie pozdrawiam i życzę SMACZNEGO!!! cheer
OdpowiedzUsuńJa zamiast mąki daję ugotowanego, dobrze rozgniecionego ziemniaka.
UsuńDo kapusty nie dodaję masła. Cebulkę przysmażam na oleju.
Na kolację wigilijną zawsze robię kapustę z grochem i drugą z suszonymi podgrzybkami. Pierogi i łazanki zawsze są z kiszoną, gotowaną kapustą.
Wandziu, nigdy nie robiłam pierogów z kapustą i grochem. W tym roku wypróbuję Twój przepis.
Pozdrawiam serdecznie:)*
Bardzo Wam dziękuję, spróbuję z ziemniakiem.
UsuńNa ziemniakach robię też sernik wigilijny. :)
A w tym roku dojdą mi dwie potrawy: kapustka z grochem i dla rodziny zrobię te pierożki. :)
Pozdrowienia i serdeczności!
Lusiu wracając do kapusty z grochem to ja dla odmiany sprobuję z ugotowanym ziemniakiem jako zasmazki serdecznie pozdrawiam cheer
UsuńCiekawa potrawa.
OdpowiedzUsuńU mnie w domu podaje się postny żurek, a u mojego męża w rodzinie podają postne śledzie ze śmietaną i ziemniakami oraz pierogi kapustą i grzybami. :))
Pozdrawiam:)*
Podróżniczko u nas w wigilię rowniez mamy post (nie jemy mięsa ani wyrobów mięsnych)przygotowujemy postne dania wzoruję się na tym co wynoslam z rodzinnego domu i te dania postne które miał mąż w swoim.Groch z kapustą(świeżą i masełkiem)serdecznie pozdrawiam cheer
Usuńno takich pierogów to jeszcze nie jadłam:):
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis:):
Wszystkiego Dobrego na świeta ale i niech po nich ta dobra aura trwa...
Witaj Pati! Zawsze się mówi że trzeba w życiu wszystkiego spróbować!myślę ze taki farsz do pierogów po przyprawieniu według gustu będzie smakowal SMACZNEGO!serdecznie pozdrawiam
UsuńRóżyczko widzę ,że bardzo świątecznie u Ciebie ,chyba już robisz przerwę ::))ja tez robię kapustkę z grochem ,trochę w innym wydaniu.Barszczyk koniecznie z uszkami.Barszcz u mnie jest rozchwytywany zawsze ,gotuje cały gar::))Z dużą ilością buraków,I dodaję przyprawy takie jak cebula ,pieprz,wegetę ,cukier,oliwkę.Kiedy wszystko się zagotuje ,a gotuje tylko 5 minut..dodaje soku z cytryny wtedy barszcz nabiera pięknego buraczanego koloru..Dodaje posiekany czosnek i majeranek..Jeszcze posmakuję i odstawiam.barszczyk przez noc nabiera jeszcze koloru bardziej::)) Na drugi dzień odlewam buraki::)) Niektórzy bardzo długo gotują buraki na barszcz ,to jest najgorsza rzecz by stracił smak i kolor.czasami robię tez tak ,że buraczki w paseczki skrojone zalewam na noc i z rana gotuje tez kilka minutek ,kolor niebiański::)))ale nie wolno przegotować.Oj ale się rozpisałam::)))Ale może komuś się przyda ,młodym gospodyniom::)))::)).............Wandzi w takim razie .Życzę Radosnych Świąt,spokoju w gronie rodzinnym .♥♥Ale u Ciebie ruch hihihihihi Mikołaj ma co robić ::))))Pozdrawiam cieplutko::)))
OdpowiedzUsuńWitaj Danusiu!Masz rację chcę jak przed świętami mieć wszystko zapięte na przysłowiowy guzik a potem w ramach wolnego jeszcze odwiedzać Moich znajomych ,dziękuję za ,,inny barszczyk-szybciutki''w końcu Mikołaj tez musi pracować serdecznie pozdrawiam
UsuńCiekawe przepisy i wszystko smacznie wygląda. Spróbuję tych pierogów, koniecznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitaj Zbyszku!Przepisów jest tak wiele ile pomyslow kazdy inny pierogi z grochem i kapusta są świetne serdecznie pozdrawiam
UsuńU mnie na Wigilię dominuje karp i zupa rybna, ale robię też kapustę z fasolą lub grzybami. Przepis na pierogi zachowuję - przyda się na inne okazje. Przyznam, że Twoja pocztówka z naszymi zdjęciami i życzeniami bardzo mile mnie zaskoczyła. Życzę Ci Wandziu cudownych i radosnych świąt w gronie rodzinnym, błogosławieństwa Bożej Dzieciny oraz szczęśliwego Nowego Roku. Beata
OdpowiedzUsuńBEATKO pocztowka zawedrowala do Ciebie na bloga w komentarzu z zyczeniami bo nie wiem czy zdażę wszystkim złozyc zyczenia mam trochę pod gorke ale dobry Bóg sprawi że będzie dobrze i wszystko się uloży serdecznie pozdrawiam (k)
UsuńPierogi z grochem i kapustą smakowicie się zapowiadają :)
OdpowiedzUsuńSerdeczności :)
Witaj Meg!Też bylam zdziwiona smakowalo i chcialam się podzielić smakiem (ale musiałam doprawić po swojemu )serdecznie pozdrawiam cheer
UsuńFajne pomysły Wandziu. Ja kapustę " postną" gotuję przez cały rok, bo uwielbiam ten smak! Serdecznie pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitam Basiu!U mnie na święta jest na masełku uważam że smakuje świątecznie każdy ma inny smak i ma do tego prawo dziękuję za odwiedziny pozdrawiam serdecznie cheer
UsuńSame pyszności u Ciebie goszczę Wandziu. Też miałam pisać o kapuście z grochem i grzybami. Dobry pomysł by użyć tej kapusty z grochem jako farszu do pierogów. Dziękuję za pomysł. Ja do tej kapusty daję więcej cebuli i nie daję mąki i masła za to smalec z olejem. Cóż, każdy ma swoje sekrety kulinarne.
OdpowiedzUsuńAle pięknie i świątecznie zrobiło się u Ciebie na blogu.
Pozdrawiam serdecznie.
Jaguś w zeszłym roku skosztowalam tych pierogow były smaczne oczywiście kazdy doprawia według smaku (ja tylko w wigilię używam mąki i masla)doby groch z kapustą jest na wędzonym boczku i scieram surowego ziemniaka pychota palce lizać,miło mi za odwiedziny pozdrawiam serdecznie cheer
UsuńZ okazji tego nadchodzącego i jedynego święta w roku, przyszłam złożyć Ci życzenia – szczęśliwości, zdrowotności i wszystkiego najlepszego. Niech się święci…
UsuńWesołych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia.
Witaj Wandziu.
OdpowiedzUsuńOj same dobre rzeczy u Ciebie, aż mi ślinka poleciała.
Pozdrawiam serdecznie.
Michał
Witam !Postna kapusta z grochem to na prawde smakuje w wigilię ekstra robie ją tylko na wigilię są inne smakołyki też postne serdecznie pozdrawiam cheer
UsuńKartka świąteczna
OdpowiedzUsuńWitam!Bardzo dziękuję za piękną kartkę z życzeniami ja wyslałam 14.12.2014-WESOLYCH ŚWIĄT(w poprzednim poście )serdecznie pozdrawiam
UsuńMoja mama często gotowała kapustę z grochem, bo mój tatuś ją uwielbiał, gdyż często jadł ją, gdy był w wojsku.
OdpowiedzUsuńTeż bardzo ją lubiłam, ale nigdy nie chciało mi się jej przyrządzać. Jednak mnie teraz skusiłaś i na pewno ją zrobię, tylko trochę zmodyfikuję po swojemu.
Serdecznie pozdrawiam.
Anno z tym daniem nie ma dużo pracy a smak niebywaly polecam serdeczniepozdrawiam
OdpowiedzUsuńPysznie będzie u Ciebie:)))Pozdrawiam i również Pięknych i Radosnych Świąt życzę:)))
OdpowiedzUsuńMilo mi za odwiedziny -Wesołych Świat serdecznie pozdrawiam
UsuńCudownych Świąt!
OdpowiedzUsuń:)
Meg wzajemnie!Wszystkiego dobrego serdecznie pozdrawiam cheer
UsuńKochana Wandziu!
OdpowiedzUsuńNa zbliżające się Święta pragnę złożyć Tobie i Twoim Bliskim życzenia przeżywania Bożego Narodzenia w zdrowiu, radości i ciepłej rodzinnej atmosferze.
A Nowy Rok niechaj będzie dla Was czasem pokoju i realizacji marzeń.
WESOŁYCH Świąt!
Witaj Lusiu! Bardzo dziękuje za śliczne życzenia Tobie również zyczę wszystkiego co najlepsze serdecznie pozdrawiam cheer
UsuńKapustę z grochem jadam na wigilię, ale pierogów jeszcze takich nie robiłam. Życzę Ci spokojnych i słonecznych Świąt.
OdpowiedzUsuńGigo jak przyprawisz jeszcze pozostałą (postną kapustę z grochem)dolozysz wędzonego boczku -stopisz -przyprawisz przyprawami będzie smakowac do tego ostry barszczyk mniam...Serdecznie dziękuję za świąteczne życzenia Tobie i Twoim bliskim życzę błogosławionych spokojnych Swiąt Bożego Narodzenia wszystkiego dobrego uśmiechu na co dzień serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuń