sobota, 5 listopada 2016

Ruskie pierogi z ciastem szpinakowym

Często posypuję pierogi zrumienionym na chrupko, pokrojonym w kostkę boczkiem lub kiełbasą.

  Zieloniuśkie, bardzo dobre, ruskie pierogi, które w cieście mają dodatek szpinaku. Stąd, rzecz jasna ten soczysty kolor. Tu zwyczajniej, ale przyznać trzeba, że zielone pierogi z "ruskim" nadzieniem wyglądają bardzo apetycznie:) Ciasto z dodatkiem kefiru lub całkowicie na kefirze jest elastyczne, jędrne, takie lubię najbardziej. Jak się człowiek uprze, to w 40 minut uda się ukleić, cztery porcje, sprawdziłam. Można też celebrować powoli i dostojnie, a nawet zaprosić do pomocy rodzinę. I ćwiczyć cierpliwość:)

 SKŁADNIKI;
 składniki ( na ok. 25 - 30 sztuk) :

 na farsz: 

- pół kilograma białego sera
- ok. pół kilograma ugotowanych i przepuszczonych przez praskę lub dobrze utłuczonych ziemniaków
- duża jedna lub dwie cebule
- łyżka masła lub oleju
- sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym maśle lub oleju. Ser rozgnieść porządnie widelcem.
Dodać podsmażoną cebulę i tłuczone, ostudzone ziemniaki. Mocno doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową, by farsz był wyraźny w smaku.

 ciasto:
- 400 g szpinaku mrożonego (najlepiej w liściach) lub ok. 300 g świeżych liści
- 40- 50 dag mąki pszennej (typ 380 do 480)
- ok. 50 - 100 ml gorącej wody
- 4 łyżki kefiru

Do polania - podsmażona na sporej ilości oleju, pokrojona w kostkę cebulka

Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła i wrzucić szpinak. Mrożony wcześniej, dobrze jest choć częściowo rozmrozić. Kiedy listki po kilku minutach smażenia zwiotczeją, mocno odcisnąć i odlać powstały płyn.
Zblendować porządnie mikserem.  
Mąkę wsypać do miski, dodać zblendowany szpinak, gorącą wodę i kefir. Ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówkami "haki" zagnieść ciasto. Musi być elastyczne i niezbyt twarde. Jeśli jest bardzo ścisłe, dodać więcej kefiru, jeśli zbyt rzadkie i miękkie - nieco więcej mąki. Odstawić na ok. 15 minut pod przykryciem ze ściereczki.

Na mocno podsypanym mąką blacie lub stolnicy cienko rozwałkować połowę ciasta. W trakcie wałkowania trzeba podnosić placek do góry i nieco podsypywać mąką. Ciasto musi być możliwie cienkie, ale nie może rwać się przy sklejaniu. Kieliszkiem do wina, foremką albo specjalnym wykrawakiem wycinać kółka.


Na każdym układać łyżeczkę farszu, składać na pół i zlepiać brzeg tworząc pierożek.
Układać na podsypanej mąką desce do krojenia.
W dużym rondlu zagotować wodę, osolić i wrzucać pierogi. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i trzymać na małym jeszcze 3 minuty od wypłynięcia pierożków na powierzchnię.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

20 komentarzy:

  1. Nigdy takich nie robiłam, ale uwielbiam szpinak, więc może czas to zmienić. Życzę miłej niedzieli, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Beatko!Ja nie dawno odkryłam taki fajny specyfik przyznam że smakuje wybornie serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj
    Moda na szpinak powróciła po latach,to dobrze, bo to smaczne i zdrowe warzywko. I można z niego wyczarować cuda- uwielbiam:)
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam to nie moda na szpinak ale warto czasem coś spróbować coś innego a poza tym jest bardzo zdrowy a zarazem smaczny serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  4. Niesamowicie pięknie wyglądają,nie miałam pojęcia o takim kolorze ciasta na pierogi.Oczywiście że zrobię ,pomyślałam sobie ,że nawet na święta ,takie zielone pasują jak nic ☺☺Ale dostałam apetytu ,że chyba zrobię na sobotę::))))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu podobno człowiek uczy się cale życie ja rowniez niedawno odkrylam moc szpinaku jest bardzo apetyczny i lubie taki e kolory można jeszcze zrobić z burakiem ,osobiście nie robiłam a kolor myślę że tez ekstra pozdrawiam bardzo serdecznie

      Usuń
  5. Twoje pierożki wyglądają niezwykle apetycznie, a zielone ciasto bardzo oryginalne.
    Chyba spróbuję.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Mario!Ciasto z pewnością jest piękniejsze ze świeżych liści ale mrożone rownież nadaje pierożkom niespotykana zieleń serdecznie polecam i pozdrawiam

      Usuń
  6. Bardzo apetycznie wyglądają zielone pierożki i zapewne smakują wybornie.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu smak zielonych pierożkow jest pyszny pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Robiłam pierogi, makaron, kluski ze szpinakiem. Są przepyszne.
    Wandziu, jesteśmy pierogarzami. Muszę jednak przyznać, że nigdy nie robiłam i nie jadłam ruskich pierogów. Muszę je zrobić i to jak najszybciej.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Lusiu!Ruskie pierogi to ulubione danie mojego męża jak zrobilam zielone to stwierdził że zzieleniały ze starości ale wcinał ja zawsze i smakowały bo były trochę inne.Spróbuję zrobic kluski ze szpinakiem dzieki za podpowiedź serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Hexe milo mi są ładne i smaczne serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  9. Widzę, Wando, że chętnie korzystasz z przepisów w internecie.
    Niestety, nie mam talentu do robienia pierogów, które uwielbiam, więc skazana jestem na kupowanie gotowych.
    Moja mama i siostry były mistrzyniami w robieniu wszelkiego rodzaju pierogów, ja najbardziej lubiłam z mięsem, a tato- ruskie ze śmietaną.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię ciekawostki kulinarne i chętnie korzystam z internetu a jak przepis mi wyjdzie to chętnie dzielę sie,, wynalazkiem''bo pierogi robilam przeważnie na słodko (dzieci i wnuki bardzo je polubiły)skoro zrobilam zielone skosztowały i stwierdziły że są smaczne(jeden był też wyjątek zamiast boczku zamieniłam na maslo z cukrem )ze śmietaną nie próbowałam a spróbuję przy następnej okazji serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  10. Witaj Wandziu.
    Jadałem różne pierogi, ale nie takie.
    Smakowicie wyglądają, więc ślinka mi cieknie.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Michał

    OdpowiedzUsuń
  11. Smacznie to wszystko wygląda. Przepis wykorzystam, bo lubię szpinak. Mam mnóstwo pora, zatem okraszę to podsmażonym na masełku porem. Proszę o więcej przepisów.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Ruskie pierogi, moje ulubione ! Ale w Korei bardzo ciężko dostać biały ser... trzeba go zrobić samemu a z tym już troszkę roboty jest ;/

    OdpowiedzUsuń
  13. Pierożki apetycznie wyglądają, nigdy nie jadłam takich. Muszę je zrobić. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

GALERIA ZAPRASZAM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...